Skip to content

Emakeelenädal meie koolis

Kõigil on oma emakeel ja kõigile on see tähtis. Räägime seda iga päev ja see muutub iga päev. Ilma emakeeleta ei saaks me kodumaal suhelda ja sõpru leida. Emakeel on kingitus.

            Meie koolis tähistatakse emakeelepäeva terve nädala. Mängisime eesti keele ja kirjanduse teemalist Kahooti, kus olid päris huvitavad küsimused ja mängu lõpus said kõik osalemise eest kommi. Kirjutasime etteütlusi, kus saime oma õigekirjaoskust proovile panna. 9.-12. klassi õpilased koos õpetaja Saalega kirjutasid 14. märtsil üle Eesti väga populaarseks saanud Vikerraadio e-etteütlust.

            Emakeelenädala lõpetamiseks kogunesime aulasse, kus vaatasime EKI „Keelekildude“ sarjast humoorikat videoklippi sellest, kuidas keel ja selle sõnavara aja jooksul muutunud on. Parimad etteütluste kirjutajad said kätte auhinnad. Seekord lõpetas emakeelenädala ettelugemine, kus mõned õpetajad ja õpilased lugesid kooliperele ette katkendeid oma valitud raamatutest, nii nagu seda tehti emakeelepäeval suure ettelugemise aktsiooni ajal Kadriorus presidendilossi ees.

8. klassi õpilaste mõtteid ja mälestusi ettelugemisest

            Kert: Ettelugemine on mulle alati meeldinud. Väiksena luges ema mulle palju ette, aga mulle on jäänud meelde üks eesti muinasjuttude raamat. Kuulasin jutte lisaks ka ERR-i äpist „Õhtujutt“.

            Berit: Mulle loeti väiksena ette Lotte raamatuid, kuna ta oli mu lemmiktegelane. Kui raamat läbi sai, loeti uuesti vähemalt kolm korda. Mul oli ka üks Lotte kaisukas, mille kaelas ei olnud enam üldse täidist, kuna kandsin teda kaasas, hoides teda kaelast kinni. Mäletan hästi, kuidas väiksena kogunesime vennaga ühte tuppa ja ema luges meile.

            Maria: Mulle on ette loetud päris palju raamatuid nii eesti kui ka vene keeles. Kui väike olin, mõtles isa mulle unejutte välja vene keeles. Ema luges erinevaid eestikeelseid raamatuid. Mu vanemad õed on ka mulle lugenud ja mina olen lugenud oma väiksemale õele nii eesti kui ka vene keeles.

Skip to content